ENG    SLO

 

 

 

 

 

Alexander Voda

NARAVOSLOVNI FOTOGRAF

 


O MENI


Kako bi se opisal, kot naravoslovni fotograf ? Občudujem naravo , ker nam daje veliko veliko več, kot ji lahko kdajkoli vrnemo. Posebej me fascinirajo divje živali. Poslušati pesmi naših raznolikih ptic pevk; iti ven in fotografirati divje živali v hladnem, svežem jesenskem jutru; slišati sovo, kako se oglaša v jutranjem mraku; opazovati, kako spretno vodomec  lovi ribe; videti veličastnega orla belorepca kako kroži nad jezerom; videti alpskega kozoroga, kako se vzpenja po strmem skalovju; opazovati smrdokavro, kako hrani svoje potomce; videti rjavega medveda v neokrnjeni naravi in začutiti svežino naših gozdov, polj, ribnikov in rek je tisto, kar me ohranja živahno in živo. Narava nam bo vedno na voljo, če bomo zanjo poskrbeli. Smo skrbniki naših obnovljivih naravnih virov. Divje živali se bodo ohranjale, dokler se bomo naučili upravljati njihove habitate in njihove populacije, ter uravnotežiti njihove potrebe z našimi potrebami.

 

Naravoslovna fotografija je zame pobeg od vsakdanjega hrupa in možnost da preživim čas sam, obkrožen z lepoto narave. V objektiv poskušam ujeti motiv tako, kot ga vidim in čutim. Narava je polna majhnih čudežev. Moj najljubši postopek je, da pričnem sanjati o določeni fotografiji, nato začnem z raziskovanjem habitata, preučevanjem določene živali v njenem življenjskem okolju, in če se vse skupaj konča s fotografijo, ki izpolnjuje moje sanje, potem  je delo uspešno opravljeno. Veliko časa porabim ravno s proučevanjem habitatov, kako določena žival živi, se giblje, lovi. Kako teritorialna je? Je družabna ali samotna ? Kakšne možnosti imam, da jo najdem ? Koliko truda moram vložiti, da pridem do območja, na katerem bom jo verjetno našel ? Kakšne možnosti imam, da jo vidim in če jo vidim in najdem, ali bom lahko prišel v takšen položaj, da bom lahko naredil kakovostno fotografijo ? Fotografiranje divjih živali je tako zahtevno, da me vedno znova izpopolnjuje, tako kot fotografa in še bolj kot naravoslovca. Pri fotografiranju divjih živali me najbolj privlači tisto neznano in nepredvidljivo. Moj aparat je le koristno orodje za zajemanje trenutkov. Fotografski medij uporabljam zajemanje čudovitih trenutkov, ki sem jim priča v naravi, postavim okvir okrog nečesa, kar sem videl in pustim, da fotografija  prikaže resnično lepoto tistega trenutka v času, ki ga z besedami nikoli ne bi mogel opisati. S temi fotografijami bi rad pri ljudeh vzbudil zavedanje o tem, kako čudovite divje živali imamo dobesedno pred vrati in vse okrog nas, ter o pomembnosti ohranjanja naše naravne dediščine.

 

Moje fotografije so bile objavljene v več revijah po svetu: Wildlife Photographic Magazine (ZDA), Wild Planet Photo Magazine (Velika Britanija), Fotografia de Naturaleza (Portugalska), Nature of Things (Izrael), moja fotografija pa je bila objavljena v Daily Dozen po izboru urednikov  National Geographic (ZDA). V zadnjih letih sem postal član Canon Professional Services, National Geographic Society, Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije, Mednarodne zveze naravoslovnih fotografov in Evropskega združenja za zaščito divjih živali. Obiskal sem več kot 37 držav po svetu, nekatere tudi večkrat, vendar je na mojem seznamu želja še veliko lepih držav, neverjetnih naravnih območij in divjih krajev, ki jih še nisem obiskal in raziskal, upam pa, da bom to storili v bližnji prihodnosti !

ETIKA IN POSTPRODUKCIJA


Vse fotografije na tej spletni strani so posnetki brez HDR (High Dynamic Range) ali drugih tehnik komponiranja z več slikami. Ni uporabljeno nobeno zlaganje ( Layer ) ali mešanje večkratnih osvetlitev in ni nobenih prekrivnih tekstur, prav tako niso bili ostranjeni nobeni elementi na fotografijah. Fotografirati  sem se učil na stare 35-milimetrske filmske aparate ( Yashica FR in Canon FTb ). Prosojnice so imele zelo malo prostora za napake, in če je bil diapozitiv nepravilno osvetljen je bil velikokrat enostavno za v smeti. Na ta način sem se naučil, da je nujno pravilno nastaviti osvetlitev že v samem aparatu in še danes se enako  trudim tudi v digitalnem načinu. Pri fotografiranju uporabljam razne filtre ( ND, polarizacijski… ), da poskušam ukrotiti dinamični razpon, ki je prisoten  v naravi. V RAW datoteko poskušam zajeti čim več informacij. Vse fotografije na tem spletnem mestu so bile posnete s fotoaparati Canon v RAW načinu in naknadno obdelane v programu Adobe Camera RAW. Postprodukcija vključuje: nastavitev ravnovesja beline, barv in tonov, nastavitev ostrine in pa majhna korekcija osvetlitve. Morebiten pretiran šum zaradi fotografiranja pri visokem  ISO se prav tako obdela v programu  Adobe Camera RAW. Morebitne madeže in prah na senzorju prav tako odstranim v postprodukciji , toda to je normalen postopek v digitalni tehniki. Naknadna obdelava se naredi posebej za tisk fotografije, kjer pripravimo fotografijo nekoliko drugače in sicer odvisno kakšen papir in pa seveda kakšen tiskalnik bomo uporabili. 

KAKŠNO OPREMO UPORABLJAM ?


Kaj je vedno v mojem nahrbtniku ? Fotoaparat, teleobjektiv, telekonverter, širokokotni objektiv, makro objektiv, stativ, daljnogled, pomnilniške kartice, rezervne baterije, komplet za čiščenje, dežna prevleka, žepni nož, večnamensko orodje, čelna svetilka, ročni GPS, komplet za prvo pomoč, ter nekaj hrane in pijače. Teleobjektivi so za fotografiranje divjih živali nujni in koliko milimetrov je odvisno od tega, koliko se lahko približamo in seveda od velikosti subjekta. Večino fotografij medveda naredim  s 300 mm, ampak to je zato, ker je medved velik in relativno blizu. Za ptice je potrebno več milimetrov in pa tudi za živali, ki so zelo sramežljive in plašne. Za te uporabljam 500 mm, včasih celo z 1,4-kratnim telekonverterjem, ampak ta objektiv je velik in težek in prav nič zabaven za nošenje okrog. Težki teleobjektivi  potrebujejo tudi dobro podporo, tako da je dober stativ nujen posebej, če smo nekje, kjer ni mogoče najti neke primerne podlage, kamor bi lahko prislonil objektiv. Pri fotografiranju iz preže ni problem, ampak če grem v visokogorje raje vzamem 300mm in telekonverter. Uporabljam tudi veliko maskirnih oblačil in drugih maskirnih pripomočkov, maskirni šotor, maskirni splav, lovske kamere, za visokogorje tudi alpinistično opremo in tako naprej. Klikni sliko za več informacij....